[:hu]
Hogy ne váljon rémálommá a lakásfelújítás - 2. rész
[:en]
Title
[:]

Az előző részben arról írtunk, hogy mik segíthetnek a megfelelő kivitelező kiválasztásában. Ezúttal pedig arról lesz szó, hogy a megrendelő hogyan járulhat hozzá ahhoz hogy a felújítás sikeres legyen.

A kivitelező azt a tervet valósítja meg, amit a megrendelő kér tőle, oda kerülnek például a víz és villanykiállások ahová a tulajdonos szeretné, persze a kivitelező (ahogy mi is mindig megtesszük) tanácsokat adhat ezzel kapcsolatban.

Íme pár ötlet, amivel a megrendelő hozzájárulhat, hogy ne váljon rémálommá a lakásfelújítás:

  • A bizalom hiánya: sajnos gyakran tapasztalható, hogy a megrendelők egy általános nagy bizalmatlansságal indítanak már a felújítás előtt, ezt okozhatja egy múltbeli rossz tapasztalat vagy csak egy általános véleménynyílvánítás. Azonban ha a megrendelő rögtön teljes bizalmatlansággal van a kivitelező felé, ez jelentősen visszaüthet a felújítás során, akkor is ha a kivitelező egyébként szuper munkát végez. Ha volt egy rossz tapasztalatunk, akkor a következő felújítást nem velük kell csinálni, hanem másik szakemberrel. Ha rossz a fodrász, aki levágta a hajadat, akkor válassz másikat, de nem érdemes abból kiindulni, hogy minden fodrász rossz, mert ez nincs így, ahogy vannak minőségi, jó munkát végző kivitelezők is.
  • A felújítási munkák pontos előre való átgondolása: ezt nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos. A felújítások során szinte mindig előfordul, hogy a tulajdonos valamilyen plusz munkát szeretne, amiről előtte nem volt szó, ez teljesen rendben is van, mert útközben sok dolog változhat és eszükbe juthat más javításra szoruló dolog. Azonban a felújítás előtt a kivitelező beidőzíti, leköti a szakembereket a felújítás idejére, összeállít egy időtervet, amin változtatni nehézkes és megnövelheti a felújítás időtartamát. Ha a megrendelő útközben találja ki, hogy egyébként ha már a fürdőszobát felújítják, akkor már nem lenne rossz kifesteni sem az egész lakásban. – Az ilyesmi problémákra gondoltunk. A kivitelezőnek 99%-ra már van közvetlenül egy munkája utána, így könnyedén elutasíthatja a megrendelést. Emiatt erősen ajánlatos előre kitalálni, hogy miket szeretnénk felújítani a lakásban, amiket a szerződésbe pontosan leírva is szerepeltetni kell.
  • Azonnali kezdés: A megrendelők egy része azonnal szeretné a felújítást elkezdeni, de mivel általánosságban elmondható, hogy a szakemberek több hónapra előre bevannak táblázva, így nincs könnyű dolga az embernek aki azonnal szeretné a felújítást megcsináltatni. Érdemes tehát előre tervezni és néhány hónappal előre lekötni a munkákat.

A felsorolt pontok kizárólag a mi véleményünkön és tapasztalatainkon alapszanak és a valóságban nem feltétlenül lehetnek igazak. Szerencsére a megrendelők jelentős többsége partner a felújításban.

Related Posts

Leave a comment