Új felújítási támogatás jön!

felújítási támogatás 2024 részletek

Lesz új felújítási támogatás! Ki veheti igénybe? Mire vonatkozik? Mennyi összeget adnak? Vannak-e buktatók? Minden fontos információt próbáltunk összeszedni.

A korábban elég népszerű felújítási támogatás után, ami már lejárt, egy új támogatási programot jelentett be a kormány. Egyelőre még nem jelent meg minden részletszabály, így nem minden adat lehet pontos, végleges.

Ki veheti igénybe a támogatást?
1990 előtt épült családi házra lehet igényelni, amely gázhálózatra van csatlakoztatva. Ez Magyarországon elméletileg kb. 20 ezer családi ház. Bár ennek részletei még nem biztosak, de várhatóan feltétel lesz, hogy az ingatlanban kell lakni, így nyaralóra nem lehet felhasználni. Várhatóan a hitelképesség szintén feltétel lesz. Fontos információ viszont és ez biztos, hogy gyermek megléte nem szükséges. Nagyon fontos feltétel viszont, ami csak a felújítás után derül ki, hogy el kell érni a legalább 30%-os energiamegtakarítást.

Mikor indul a támogatás?
2024 júniusától indul, tehát onnantól lehet igénybe venni.

Mire vonatkozik a támogatás?
Ennek részletei egyelőre még szintén nem jelentek meg, de a következőkre fog vonatkozni:
– szigetelés
– nyílászárócsere
– víz és gázfűtési rendszer korszerűsítése

Mekkora összeg a támogatás?
Legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérésével. 1 millió forint önerőt minden esetben biztosítani szükséges hozzá, a maradékra legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet felvenni a hamarosan felálló lakossági MFB Pontok hálózatán, a vissza nem térítendő támogatás ezt utólag 2,5-3,5 millió forinttal csökkentheti az adott járás fejlettségétől függően. Ahol eléri a járási átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió forint lesz a vissza nem térítendő támogatás, 75 és 110 százalék között 3 millió, az országos átlag 75 százaléka alatti jövedelem esetén (63 járás) pedig 3,5 millió. Ennek a részletei már megjelentek. Budapesten és a legtöbb Pest megyei járásban 2,5 millió forint a vissza nem térítendő támogatás mértéke. Az is szintén biztos, hogy a hitel kamata 0%, maximális futamideje pedig 8 év lesz.

Van-e buktatója a támogatásnak?
Buktatónak nem nevezhető, de nagyon fontos feltétel, hogy el kell érni a legalább 30%-os energia megtakarítást. Ez azt jelenti, hogy a felújítás előtt és után kell készíteni energiatanúsítványt, és az ebben szereplő adatok összehasonlításánál kell elérni a megtakarítást. Ennek nehézsége, hogy ez előre nem állapítható meg pontosan és csak a felújítás elvégzése után derülhet ki, hogy sikerült-e elérni a célszámot vagy sem. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi van akkor, ha valaki nem teljesítette a 30%-ot.

Forrás: Portfolio

Related Posts

Leave a comment