[:hu]
Mi az az Airbnb?
[:en]
Title
[:]

A világot járva, hosszabb utazások során az ember könnyen ráun még a legjobb szállodákra is. A privát lakások vagy szobák bérlése rengeteg előnnyel jár – gyakran olcsóbbak, mint a a hotelek, általában jóval tágasabbak, a házigazdától sok jó tanácsot kaphatunk, a saját vagy közös konyhával az étkezéseken is sokat spórolhatunk, és még sorolhatnám. A legnagyobb előnyük azonban mindenképp az, hogy ott és úgy élünk, ahogy a helyiek.

Bizonyára nem vagyok egyedül azzal, hogy az utazás legnagyobb élményei nem múzeumokhoz vagy várakhoz kötődnek – hanem ismeretségek, barátságok, olyan tapasztalatok, melyeket csak helyiek segítségével tud átélni az ember. Az airbnb ebben zseniális – nemcsak egy szállást kap az utazó, hanem egy helybéli ismerőst is. Sokszor csak virtuálisan, levelezés útján, de mindenképp van egy “köldökzsinór” az országhoz, amibe bármilyen kérdés vagy probléma esetén kapaszkodhatunk.

Az airbnb (eredeti nevén: AirBed & Breakfast) egy online foglalási rendszer, melyben privát egyének adhatnak ki szobákat vagy egész lakásokat rövidebb időszakokra – jellemzően néhány napra vagy pár hétre. Az airbnb-t 2008 nyarán alapították San Franciscóban és a portál a legfrissebb adatok szerint a világ 190 országának 34,000 városában kétmilliónál is több meghirdetett szálláshelyet tartalmaz.

A szállások a vendéglátók szabad szobájától kezdve komplett lakásokon át kastélyokig, hajókig és egész különleges szálláshelyekig terjednek – akár fára épített kunyhókat és komplett szigeteket is bérelhetünk. Budapesten jelenleg több, mint 8000 szállás van a rendszerben. Bár az eredeti koncepció szerint a szobához reggeli is tartozott volna, ma már jellemzően csak szállásokról van szó, hiszen a lakások többségében nem él ott a tulajdonos. És hogy mi az az airbed? Az alapítók kezdetben felfújható matracokat helyeztek el a nappalijukban és azt adták bérbe néhány éjszakára.

Leave a comment