Sokat tehetünk a felújítással, hogy kevesebb legyen a rezsi

Ablak csere

A magas energia és gázárak miatt manapság különösen fontos, hogy az ember ne az utcát fűtse, illetve hogy hogyan lehet csökkenteni a számlák összegét.

Az Újház kutatásából az derül ki, hogy a hőmérséklet hasonló az otthonokban, de a fizetendő számlák összege között nagy a különbség, hogy mi lehet ennek az indoka? A válasz egyszerű a korszerűtlen lakás vagy ház.

A TÖBBSÉG (41%) 20-22 FOK KÖZÖTT TARTJA AZ OTTHONA HŐMÉRSÉKLETÉT, VAGYIS A VÁLASZOK ALAPJÁN AZ OPTIMÁLIS LAKÁSHŐMÉRSÉKLET TÉLEN ÁTLAGOSAN 21,2 FOK.

Az 50-59 év közöttiek inkább hűvösebbet, míg a 30 alattiak melegebb hőmérsékletet tartanak ideálisnak.

A hőveszteségért a legtöbben (45%) a nem megfelelő nyílászárókat okolják, ezt követik a nem megfelelően szigetelt falak (32%), a tető (14%) és jóval kevesebben (5%) gondolnak arra, hogy a padló lenne a hőveszteség szempontjából kritikus pont. Fontos tudni, hogy egy nem megfelelően szigetelt átlagos magyar családi ház esetében a falakon keresztül 30-40%, a tetőn át 20-30%, a nyílászárókon keresztül 15-25%, a padlón 10-15% hő távozik, vagyis itt is érdemes lehet vizsgálódni, ha a magas fűtésszámla.

Azaz a falak szigetelésével tudjuk lecsökkenteni a rezsit. Ez egy családi ház esetében egyszerűbb, de egy társasház esetén ha nincs szigetelés vagy az rossz, kénytelenek leszünk belülről szigetelni a falakat. További jó ötlet a régi ablakok cseréje korszerűekre.

A kutatás arra is kitért, hogy mit szeretnének tenni az emberek ezért, ez alapján is a szigetelést és az ablakok, ajtók cseréjét vagy javítását szeretnék az emberek a legjobban.

Személyes tapasztalatunk szerint is ezek okozzák nagy részben a magas számlákat és lehet, hogy az ablakok cseréje vagy a szigetelés drága, de ne feledjük, hogy ezt az árat az alacsonyabb számla visszahozza.

Forrás: portfolio.hu

Related Posts

Leave a comment