[:hu]
Íme a lakáfelújítási támogatás fontos tudnivalói
[:en]
Title
[:]

Kiderültek a lakásfelújítási támogatás részletei: hogy lehet igénybe venni, minek kell megfelelni, ellenőrzik-e stb?

A program a jövő év legelejétől indul, és csak a 2021. január 1-jét követően elindult felújításoknál lehet élni a támogatás lehetőségével. Az igénybe vevők a már meglévő otthonukat tudják felújítani, szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni, nem számít az ingatlan típúsa, lehet ház és lakás is. A támogatás összegét anyagköltségre és munkadíjra egyaránt lehet fordítani, kültéri és beltéri munkákat is el lehet számolni.

A támogatás mértéke a végösszeg maximum 50%-a, legfeljebb 3 millió forint lehet. Az anyagköltség, munkadíj fele-fele arányban igényelhető. Ez tehát azt jelenti, hogy ha 6 millió forintba kerül a felújítás és ennek az egyik része anyagköltség, a másik része munkadíj, akkor fele-fele részben élhetnek mind a kettő támogatással. Tehát 1,5 millió-1,5 millió forintot akár munkadíjra és anyagköltségre is elszámolhatnak.

Mi az igénylés feltétele és kik élhetnek vele?

  • Köztartozás-mentesség,
  • Legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony (ez lehet egy felsőoktatási jogviszony, vagy munkaviszony)
  • Azok élhetnek a lehetőséggel, akik legalább egy gyermeket nevelnek a családban. A támogatás igénybevétele szempontjából gyermeknek számít, illetve ugyanúgy, a 25 éves fiatal is, aki együtt él a családdal.

A támogatást egyaránt igényelhetik házaspárok, élettársak, akárcsak a gyermeküket, gyerekeiket egyedül nevelő szülők. Amennyiben az egyik szülő egyedül neveli a gyermeket vagy a gyermekeket, ő jogosult a támogatás igénybevételére. Elvált szülők is igénybe vehetik a támogatást.

A lakásfelújítási támogatást egy család csak egyszer tudja igénybe venni. A lakásfelújítás költségeit maguk a családok megelőlegezik, majd a pénzt utólagos igényléssel a Magyar Államkincstártól (MÁK) fogják visszakapni.

A munkáról minden esetben szerződést kell kötni a kivitelezőkkel. Ezek mellett az összes anyagköltségről és munkadíjról szóló számlát is el kell tenni, majd ezeket mind a munka befejezését követően 60 napon belül a MÁK-hoz kell eljuttatni. A MÁK-nak 30 napja van arra, hogy elbírálja a támogatást, majd 5 napon belül kiutalja a támogatási összeget. Tehát 30+5 nap várakozási időre van szükség, hogy a család visszakapja a lakásfelújításába befektetett pénzt.

Azt hogy a felújítás valóban megtörtént-e, ellenőrízni fogják.  A kormányhivataloknak a pénz kézhezvételétől számítva összesen hat hónapjuk lesz arra, hogy megvizsgálják, ténylegesen megtörtént-e a felújítás.

További részletek a linkre kattintva olvashatóak.

Related Posts

Leave a comment